Recept kategóriák
Befőzés Desszertek Édes süti Egytálétel Fánk Főzelékek Gombás ételek Gombóc recept Halételek Házi praktikák Hidegtálak Húsételek Italok Kelt tészta Kenyerek Kerti Parti Köretek Levesek - előétel Mártások - szószok Nemzetek konyhái Palacsinta Pite Pizza Pogácsa Saláta Sós süti recept Szendvics recept Tészta recept Tojás ételek Torta Ünnepi finomságok
Recept
Focilabda torta
Elkészítési idő: 75 - 90 perc
Nehézségi szint: közepes
Árkategória: közepesen olcsó
|
Megtekintve: 5 581 alkalommal
Továbbküldve: 0 ismerősnek
Elmentette: 0 látogató
Értékeld te is a receptet:
|
Hozzávalók (6 személyre):
- 4 tojás
- 7 dkg + 3 evőkanál sütőcukor/kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 7 dkg liszt
- 3,5 dkg étkezési keményítő
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 9 g színtelen zselatin
- 1 zacskó vanília pudingpor
- 4 dl tej
- 1,5 dl + 2,5 dl tejszín
- rumaroma
- 3 holipni (ostyarúd, cukrászdában is lehet kapni)
- 16 db étcsokoládé lapocska
- focista marcipán figura
- 7 szál gumicukor
Elkészítés:
A tojások fehérjét 7 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felverjük.
Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet.
26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozat) 25-30 percig sütjük.
A zselatint beáztatjuk.
A pudingport 3 evőkanál cukorral kb. 6 evőkanál tejben elkeverjük.
A maradék tejet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott pudingport és állandó keverés mellett felfőzzük.
Feloldjuk benne a zselatint, és rövid ideig hűlni hagyjuk.
A tortalapot keresztben félbevágjuk. Az egyik lapot 16 körcikkre osztjuk.
Egy 24 cm átmérőjű (2 literes) habüstöt vagy gömbölyű tálat folpackkal kibélelünk és 12 piskótacikkel kirakjuk.
1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk.
A likőrt és a tejszínhabot óvatosan a pudingba forgatjuk, és a krém felét a kibélelt formába öntjük.
A megmaradt piskótadarabokat a megfelelő méretre vágva ráillesztjük, és a maradék krémet ráhalmozzuk.
Végül a másik piskótalapból akkor körlapot vágunk ki, hogy pontosan illeszkedjék a formába.
Legalább 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
A kapuhoz 2 holipnit rövidebbre vágunk. Ezek lesznek a kapufélfák.
Az egyik kapufélfára 3 szál gumicukrot csomózunk, majd a többi szálat hálószerűen rákötözzük. *
A keresztirányú szálat a másik kapufélfához csomózzuk. A harmadik holipnit olvasztott tortabevonóval a kapufélfákhoz ragasztjuk és a háló hosszanti szálait rácsomózzuk.
Forró vízbe mártott késsel a csokoládélapocskák sarkait levágjuk. **
A maradék tejszínt kemény habbá verjük és a formából kiborított tortát bevonjuk.
A kapufélfákba fogvájót dugva, a kaput a tortára szúrjuk.
A 8 szögletű csokoládélapocskákat elosztjuk a tortán.
A marcipánfigurát tetszés szerint elhelyezzük a tortán.
Személyes jótanács:
* Én nem gumicukorból készítettem a hálót, hanem hímzőcérnát kötöztem rá az ostyákra
** Nem kaptam csokoládélapocskákat, ezért tortabevonót olvasztottam meg, amelyet ráöntöttem egy tálcán lévő alufóliára, vékonyra elsimítottam, és miután megkötött méretre vágtam.
|